Продукт тривалого зберігання цінніший за свіжу ягоду?!

Вживаючи свіжу чорницю, людина засвоює тільки частину її корисних речовин, оскільки кісточка чорниці не може бути подрібнена. В той же час багато цінних речовин ягоди знаходяться саме в кісточці. Серед них важливі мікро- і макроелементи: Омеги 3-6-9, поліфеноли, антиоксиданти, пектини, хлорогенова кислота.

Українські вчені та технологи під керівництвом автора ідеї, академіка Сергія Борисовича Осипенка, видатного українського вченого, створили унікальну інноваційну гідротермодинамічну технологію переробки ягід, що дозволяє отримувати цінні компоненти кісточки і шкірки. Використання технології дозволяє організму отримувати і засвоювати корисні речовини на 100%. Вчені використали ефект кавітації, високого тиску та низькотемпературного гідролізу.

Таким чином, було отримано нові продукти — ягідні пасти,  які містять складові речовини подрібненої кісточки та шкірки, що підвищує корисність продукту у декілька разів у порівнянні зі свіжою ягодою. В першу чергу це проявляється в збільшенні антиоксидантної активності пасти вдвічі.

У процесі виробництва плоди подрібнюються за допомогою пульсуючого тиску та мікроудару при схлопуванні кавітаційних бульбашок. При цьому кісточка та клітини шкірки руйнуються в безкисневому просторі і їхній вміст — унікальна за складом олія, комплекс антоціанів і біофлавоноїдів, потрапляють у пасту та засвоюються організмом, чого не відбувається при споживанні свіжої ягоди.

Етапи виробництва ягідної пасти:

  1. Відбір сировини згідно з показниками якості
  2. Миттєве шокове заморожування сировини до -34 °С
  3. Транспортування сировини
  4. Сортування сировини
  5. Інспекція (правильність дій)
  6. Передавлювання сировини у шнеку
  7. Кавітація без доступу кисню
  8. Вихід пасти
  9. Витримка з метою низько-температурної пастеризації
  10. Деаерація з метою уникнення окислення
  11. Фасування в скляну стерильну тару
  12. Закупорювання та відправка до карантину на 3 тижня
  13. Етикетування готової продукції
  14. Зберігання та реалізація товару

HTD-technology®, за якою виготовляються ягідні пасти, застосовує «м’яку» кавітацію та турбулентність для знищення патогенної мікрофлори сировини. Якщо кавітація (гідроудар в рідкому середовищі за допомогою мікробульбашок) відома, як явище руйнівне, на відміну від неї, «м’які» режими кавітації не руйнують, а покращують якість продукту завдяки наступним чинникам:

  • пастеризація харчової сировини при температурі нижче 80°С (така обробка не тільки не руйнує складові компоненти ягід, а посилює їхню комплексну дію);
  • створення дрібнодисперсної емульсії — єдиної форми жирів, яка сприймається людським організмом (наприклад, пальмовий жир в силу своєї тугоплавкості непридатний для створення емульсій, саме тому він шкідливий для організму);
  • руйнування кісточки та шкірки без доступу кисню, що зберігає їхній вміст, у тому числі набір незамінних Оmеgа (особливо «Omega-3»), та жиророзчинних вітамінів;
  • переведення мікроелементів ягоди в форму хелатів — циклічних комплексних з’єднань, які мають підвищену біодоступність та засвоюваність організмом людини;
  • збільшення більш, ніж удвічі, здатності паст до знищення вільних  радикалів у порівнянні зі свіжими ягодами;
  • процес кавітації здійснюється без доступу кисню, що виключає її терморуйнування та утворення оксидів.

Для виробництва паст «LiQberry®» використовуються ягоди, які проходять  жорсткий трьохрівневий контроль на вміст радіонуклідів та солей важких металів. Для виготовлення ягідних паст використовується сировина «середнього» ступеню дозрівання вищого гатунку, яка традиційно відправляється на експорт. Вибір методів відбору сировини з максимальною кількістю поліфенолів та обмеженою кількістю цукрів належать до «know-how» виробника.