Вплив чорничної пасти на серцево-судинну систему
12

Невтішна статистика супроводжує сучасне суспільство – за останні 30 років поширеність хвороб системи кровообігу зросла в 3,5 рази.

Це призвело до того, що інфаркт міокарда значно «помолодшав» і все частіше настигає енергійних людей віком від 30 до 50 років.

Однією з провідних причин захворюваності та смертності від серцево-судинних захворювань є порушення жирового (ліпідного) і / або вуглеводного обміну.

Наприклад, зменшення кількості «хорошого» і збільшення «поганого» холестерину в крові призводить до стрімкої поразки кровоносних судин атеросклерозу, зміни структури клітин серцевого м’яза (міокарда), ІХС, інфаркту …

Надійним маркером (індикатором) початку запалення служить підвищений рівень С-реактивного білка і рівень загального холестерину в крові.

Нами були проведені тривалі дослідження в Інституті кардіології ім. академіка М.Д. Стражеска Національної Академії Медичних Наук України з метою вивчення впливу ЧОРНИЧНОЇ ПАСТИ на показники ліпідного та вуглеводного обміну. Дані дослідження можна розглядати як вивчення профілактики виникнення ІХС у пацієнтів середнього віку.

У відкритому дослідженні брало участь 30 чоловік, з яких 66,7% осіб склали групу ризику у виникненні ІХС через порушення обміну ліпідів

  • учасники експерименту протягом 6 місяців вживали чорничну пасту по 1 столовій ложці двічі на день
  • пацієнти не отримували ніяких протизапальних, антидіабетичних і гіполіпідемічних препаратів.

В ході експериментальних і клінічних досліджень отримані докази різнобічного впливу флавоноїдів чорниці на серцево-судинну систему. Ознайомитися з дослідженням можна тут.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕВИЩИЛИ ОЧІКУВАННЯ КАРДІОЛОГІВ:

  • у всіх учасників експерименту відновився ліпідний обмін речовин
  • майже в три рази (від 36,6 до 13,3%) зменшилася кількість пацієнтів з високими і дуже високими значеннями «поганого» холестерину
  • у 60% учасників спостерігалося стійке зниження коефіцієнта атерогенності, яке супроводжувалося істотним поліпшенням ліпідного спектра крові під впливом антиоксидантів чорниці
  • значно знижені середні показники протромбінового індексу (в’язкості крові), глюкози, що особливо важливо для пацієнтів, які потрапляють в групу ризику по цукровому діабету.

Дуже важливим результатом є зниження рівня С-реактивного білка. Якщо на початку дослідження його середній рівень становив 5,18 ± 0,48 мг / л, то в кінці спостереження – 3,67 ± 0,25 мг / л (ступінь ймовірності: р <0,01, тобто дані значимі), що свідчить про його істотне (на 29%) зниження. При цьому найбільш значне зниження цього показника (на 36%) визначалося в осіб з початково високими його значеннями.

З огляду на отримані результати, кардіологи наполегливо рекомендують чорничну пасти всім категоріям населення для запобігання та / або поліпшення ефективності лікування таких «хвороб цивілізації», як захворювання серцево-судинної системи!

Показовими також є дослідження проведені в Сумському державному університеті (2013р.):

ІХС (лат. Morbus ischaemicus cordis – «затримую кров») – патологічний стан з абсолютним або відносним порушенням кровопостачання міокарда. Гостра киснева недостатність серцево м’язи. ІХС може протікати гостро (інфаркт міокарда) і хронічно (серцева недостатність та ін.) ІХС входить в трійку найпоширеніших захворювань планети.

В процесі експерименту досліджувалося 80 щурів зрілого і 80 щурів старечого віку. Зрілий вік щурів відповідає віку людини 50-60 років, старечий – 70-80 років.

Перша підгрупа – 40 щурів зрілого і 40 старечого віку отримували стандартну лікарську терапію відповідно до «Клінічного протоколу надання допомоги хворим з ІХС», затвердженим Міністерством охорони здоров’я України.

Друга підгрупа – 40 щурів зрілого та 40 старечого віку додатково до зазначеної терапії отримували чорничну пасту з розрахунку 2 г / особа (що в перерахунку на людину відповідає 70 г / людина).

У процесі постійної кисневої недостатності (гіпоксії) функціональна тканина серця відмирає, перетворюючись в тканину сполучну (тобто нефункціональну).

Основну роль в розвитку сполучної тканини при ішемії серця відіграють судинні порушення і оксидантний стрес. Як показали експерименти, введення антиоксидантів, які знаходяться в більшій кількості в чорничний пасті, в поєднанні з традиційною терапією призвело до значного поліпшення результатів лікування ішемічного пошкодження міокарда.

Стаз- припинення току крові. В процесі стаза еритроцити зупиняються в просвіті капілярів, утворюючи «монетні стовпчики». Тривалий стаз є причиною дистрофічних змін оточуючих клітин. Злиття ділянок мікронекроза (відмирання клітин) може привести до інфаркту.

Висновок: комплексне лікування ІХС спільно з чорничної пастою призвело до підвищення ефективності основних лікарських засобів і, головне, відновленню функцій міокарда. Відновлення функцій відбулося за рахунок зниження кількості сполучної тканини і збільшення обсягу кардіоміоцитів, особливо у тварин зрілого віку.

 

З більш докладною інформацією про дослідження Ви можете ознайомитись тут

 

Купить сейчас