Сьогодні ролі поліфенолів як активних натуральних антиоксидантів, відводиться провідна позиція. Наприклад, їх антиоксидантна активність в десятки разів більше вітамінів С і Е – відомих антиоксидантів, які широко застосовуються у дієтичному і лікувальному харчуванні. Вплив на організм того чи іншого біофлавоноїду визначається не тільки його кількістю у використовуваному продукті, а й ступенем його активності. Як показали численні експерименти, антиоксидантна активність чорничної пасти значно вища, ніж у свіжій ягоді, з якої вона виготовлена.
Серед біологічно активних речовин у вигляді поліфенолів, що містяться в ягодах чорниці, особливе місце займає хлорогенова кислота (ХГК) – складний ефір кавової і хінної кислот.
«ХГК має сильні антиоксидантні, антивірусні, антибактеріальні, антигрибкові властивості, проявляє гіпоглікемічну, гіпохолестеринемічну, протипухлинну та гепатопротекторну дії. Встановлено її пребіотичні властивості.»
Див.« Хлорогенова кислота: біохімія і фізіологія »
Як бачимо з наведених вище даних, при прийомі 2-3 столових ложок чорничної пасти в день організм отримує добову дозу поліфенолів, еквівалентну склянці свіжої ягоди.
Розглянемо, як саме впливають поліфеноли на організм:
Історична довідка:
До біофлавоноїдів відносять флавоноїди, які мають біологічну активність по відношенню до людини. Біофлавоноїди мають здатність зв’язувати вільні радикали.
Біофлавоноїди були відкриті Альбертом Сент-Георгі (Albert Szent-Gyorgyi), удостоєним при цьому Нобелівської Премії. Він пропонував назвати біофлавоноїди “вітаміном Р” (vitamin P), але ця назва не прижилася, оскільки виявилося, що це не одна речовина, а природна суміш.У середині ХХ століття професор Жак Маскельер (Jack Masquelier) звернув увагу на групу природних речовин, що містяться в корі дерева. Виявилося, що ці сполуки відносяться до так званих флавоноїдів. Присутність флавоноїдів в рослинах оберігає їх від руйнівного впливу ультрафіолетових променів сонця.
Всесвітньо відомий дослідник біохімік Річард Пассвотер вніс величезний внесок в розуміння процесів, що відбуваються при використанні антиоксидантів. Його піонерна робота про можливість уповільнення процесів старіння з’явилася у пресі в 1971 році, коли терміни “вільний радикал” і “антиоксидантна терапія” були знайомі лише дуже вузькому колу професіоналів. Через два роки д-р Пассвотер опублікував результати своїх онкологічних досліджень, звідки більшість дослідників вперше дізналися про те, що існує зв’язок між вільними радикалами і захворюваннями такого роду.
У 1977 році вийшла в світ фундаментальна праця про роль вільних радикалів на серцеві захворювання. Доведені наступні властивості антиоксидантів-біофлавоноїдів:
- Здатні знижувати рівень “поганого” холестерину;
- Пролонгують дію вітаміну С;
- Є природними антигістамінами;
- Мають антиспазматичну дію;
- Знижують крихкість капілярів;
- Є природними антикоагулянтами (знижують злипання червоних кров’яних тілець);
- Посилюють секрецію інсуліну, запобігаючи такі ускладнення діабету як ретинопатія, нейропатія та ін .;
- Мають виражену протизапальну дію і ефективні при артритах. (Порівняльними дослідженнями показано, що їх активність становить 60% від активності бутазолідіна (Butazolidine), і що вони в 3 рази більше ефективні, ніж аспірин для полегшення симптомів артритів);
- Уповільнюють запальні процеси при простатиті (цим пояснюється необхідність їх прийому при проблемах простати);
- Знижують час реабілітації після травм;
- Мають яскраво виражену здатність нейтралізувати дію вільних радикалів, тобто є природними антиоксидантами.
Відзначено, що жоден клас природних речовин не робить такого численного і різноманітного впливу на біологічну активність клітин людини і тварин, як біофлавоноїди. Встановлено, що серед біофлавоноїдів найбільш вираженими властивостями нейтралізовувати вільні радикали мають антиоксиданти, отримані з екстракту соснової кори і червоного винограду.
Серцево-судинні захворювання
Біофлавоноїди є високоефективним засобом, що попереджає виникнення і прогрес атеросклерозу, тому що перешкоджає формуванню тромбів і атеросклеротичних бляшок на стінках судин. Біофлавоноїди є найкращим “чистильником” кровоносних судин, їх використання дозволяє в кілька разів знизити ризик захворювань на гіпертонію, стенокардію, інфаркт міокарда та інсульт, а також варикозне розширення вен і тромбофлебіт..
Численними дослідженнями показано, що головною причиною ішемічної хвороби серця (ІХС) є спазм коронарної артерії. За результатами останніх досліджень велику роль у розвитку атеросклерозу і ІХС відводять окисленим ліпопротеїдам низької щільності (ЛПНЩ), які можуть бути залучені в патогенез. Утворення окислених ЛПНЩ збільшує здатність коронарних судин до скорочення і зменшує їх ендотелій-залежну релаксацію.
Підтверджено, що біофлавоноїди підвищують стійкість ЛПНЩ при додаванні до плазми, крім того, вони мають антитромбоцитарні властивості і пригнічують проліферацію гладкої мускулатури судин. Раніше було показано, що зміст біофлавоноїдів в плазмі пов’язаний з ризиком стенокардії. У недавніх дослідженнях переконливо доведено зв’язок змісту біофлавоноїдів в плазмі зі спазматичною активністю коронарної артерії.
Діабет
Біофлавоноїди ефективно зменшують крихкість судин (в т.ч. і очних капілярів), це дозволяє використовувати їх для успішної профілактики і лікування діабетичної ретинопатії.
Онкологічні захворювання
Біофлавоноїди мають здатність різко сповільнювати зростання пухлин і перешкоджають їх розвитку, що дозволяє використовувати їх з метою лікування і профілактики раку та інших онкологічних захворювань.
Протизапальну дію біофлавоноїдів обумовлено зв’язуванням гістаміну і гістаміноподібних речовин, що дозволяє успішно застосовувати даний препарат при артритах, ревматизмі, червоному вовчку, виразковому коліті, сінній лихоманці, а також для профілактики спортивних травм.
Тонізуюча і відновлююча дія на центральну нервову систему.
Біофлавоноїди покращують кровопостачання і обмін речовин в центральній нервовій системі, що прискорює процеси відновлення функцій після пошкодження центральної нервової системи, покращує пам’ять, зір, слух.
Стресопротектну дію біофлавоноїдів обумовлено тим, що даний препарат перешкоджає утворенню виразок і крововиливів на стінках шлунку і кишківника, що викликаються зовнішніми подразниками; нормалізує функцію нервової, імунної та ендокринної систем.
Радіопротекторну дію біофлавоноїдів обумовлено їх високою здатністю зв’язувати і нейтралізувати шкідливу дію вільних радикалів, що утворюються через вплив іонізуючого опромінення. Можуть використовуватися для профілактики і лікування променевої хвороби.
Косметична дія
Біофлавоноїди забезпечують ефективний захист еластину і колагену (білка сполучної тканини шкірного покриву) від руйнівного впливу вільних радикалів, підсилюють переплетення волокон колагену з ланцюгом еластину. Цим досягається значне уповільнення вікових процесів втрати пружності та еластичності шкіри, появи зморшок і старечих плям.
Подаруйте здоров’я собі і своїм близьким, регулярно вживаючи ягідні пасти LiQberry!